Varga Marianna Blog,Édesanya mentorálás Tippek a fegyelmezéshez

Tippek a fegyelmezéshez

Mi is a fegyelmezés? A fegyelmezésről legtöbbször negatív dolgok jutnak az eszünkbe. Pedig ez a szó valamikor régen azt jelentette, hogy jóra tanítás, jónak a megmutatása.

Induljunk ki abból, hogy minden gyermek eredendően jó, ezért nincs olyan, hogy rossz gyerek. Olyan van csak, hogy rosszul viselkedő gyerek. Tehát maga a viselkedés az ami rossz és nem a gyermek. Ez azt jelenti, hogy a gyermek viselkedését kell megváltoztatnunk. Hogyan tudod ezt megtenni, ehhez adok pár ötletet.

Első és legfontosabb ismerd fel, hogy valami befolyásolja a gyermek viselkedését, valami, ami addig nem volt jelen. Lehet ez bármi, akár összeveszett a barátjával, nem kapta meg a játékot, éhes, álmos stb. Ha ezt felismered, akkor megtudod mutatni számára hogyan tudja ezeket helyesen átfordítani és kezelni.

Érzelmek fejlesztése az egyik legfontosabb feladat, annak akinek magas az érzelmi intelligenciája, hatékonyabban tud működni az életben. Kicsi kortól folyamatosan fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját pl.: kártyákkal, képekkel, mesékkel, társasokkal

Lényeges megtanítani és megnevezni a különböző érzelmeket. Adjunk lehetőséget az érzelmek tapasztalására, és mutasd meg neki, hogyan tudja kezelni. Erre jó módszer az értem technika. Pl.:  Igen, értem megértem, hogy szomorú vagy. Én is szerettem volna ma több időt tölteni a játszótéren, de most haza kell mennünk vacsorát készíteni. Holnap több időnk lesz.

Ha látjuk, hogy valami olyanra készül gyermekünk, amit azt gondoljuk nem helyes, akkor akár előre adhatunk számára lehetőségeket a helyes viselkedésre. Pl.: Kérd meg a társad, hogy ossza meg veled a játékot; vagy  megsérülhetsz, mert a villa hegyes és szúr;

Adjunk választási lehetőséget pl.: Mikor szeretnéd kezdeni a leckét? Mit tegyünk először a helyére? ehhez hasonló kérdésekkel szabadságot adunk számára, miközben megtanulja életének a szabályozását. Próbáld ki ezeket a technikákat, ha működik, akkor használd következetesen.