Mit tegyünk

Mit tegyünk?

Biztos volt már nálatok is úgy, hogy gyermeked nem vitte magával a torna felszerelését, uzsonnáját az iskolába, mert elfelejtette. Több esetben is hallottam édesanyáktól ilyen sztorikat, mikor egy-egy mentorálás alkalmával hasonló dolgok szóba kerültek.

Én annak idején, mikor a gyermekem iskolás volt, utána vittem, mert nem szerettem volna, hogy 1-est kapjon vagy ne tudjon enni. Gondolom van közöttetek is olyan, aki szintén így cselekedett vagy cselekedne. Ha ez egy alkalommal történik nincs vele probléma, de ha ez már nem az első alkalom, akkor már érdemes észbe kapnunk, hogy mit is csinálunk ilyenkor.

Miben nem támogatjuk ilyenkor gyermekünket? Mi az amiben akadályozzuk őt?

  • hogy figyeljen a feladataira,
  • hogy a tetteknek következménye van
  • hogy a tettekért a felelősség a miénk, nem másé.

Mondhatnánk ez csak egy kis dolog, lehet annak látszik, de ha rögzül mert ez hosszútávon így történik akkor már nem mondhatjuk, hogy ez semmiség.

Nézzünk egy másik fontos dolgot az életből

Sokszor előfordul, hogyha a gyermek összetör valamit, akkor azt mondják a szülei már megint rossz voltál. Ha rossz jegyet hoz haza előfordul, hogy a szülő azt mondja. Már megint nem figyeltél így buta maradsz. Vannak olyan kicsi gyerekek, akik már saját magukra azt mondják, ha valamit nem tudnak, hogy buta vagyok.

Miért? Mert ezt hallották a szülőtől.

A szavaknak hatalmas ereje van és az ilyen jelzések a gyermek önbizalmát rombolják. Ha azt szeretnéd, hogy egészséges önbizalommal rendelkezzen gyermeked, akkor ne minősítsd. Mond neki azt miben tudok neked most segíteni? Ha összetört valami akkor, mond neki söpörjük össze, biztosan kicsúszott a kezedből, legközelebb fogd szorosabban.  Ha így nyilatkozol, akkor tudni fogja, hogy van lehetőség mindig másként tenni és hibázhat, mert ki lehet javítani és ettől ő nem rosszabb mint más.

Légy következetes, mert a gyermekek azonnal megérzik a hamisságot. Figyelj rá hogyan beszélsz és hogyan cselekszel.

Játékra invitállak saját magaddal. Figyeld meg az elkövetkező héten, hogyan cselekszel és hogyan kommunikálsz gyermekeddel.

Jó megfigyelést és játékot önmagaddal! Ha van kedved írd meg nekem hogyan sikerült!