Szülői kapocs örök

Családi rendszerek

Szülői kötelék örök a rendszerben

Gyerekeink olyan érzékenyek, mint a szeizmográf, pontosan érzik és tudják, hogyan vannak a szüleik. A szülőkben jelen lévő események, gondolatok, érzések megmutatkoznak a gyerekekben. Szüleink mintát jelentenek a számunkra, még akkor is, ha ez a minta néha nem a legjobb és nem a fejlődésünket szolgálja.

A család, amiben élünk megmutatja, hogyan helyezzük el magunkat a világban, milyen megküzdési stratégiákkal, értékekkel rendelkezünk.

A családi rendszer és benne az elemek összekapcsolódnak, mint egy hálózati rendszer, amiben a szeretet áramlása az információ hordozó. Ezért a szüleink, nagyszüleink és azok felmenői mind-mind befolyásolják működésünket, mert ők alkotják a mi hálózati rendszerünket mögöttünk.

Ebben a családi hálózati rendszerben az információ áramlik és hatást gyakorol a gyermekre, aki követi ezt a rendszert, még akkor is, ha nem éppen a legszerencsésebb rendszer része. Sokszor nem értjük pl. mitől van ekcémája, figyelemzavara, fóbiája, szorongása gyermekünknek. Ezek mögött általában olyan problémák húzódnak, ami nem a gyermekből indul, hanem a rendszerből, felmenőitől. Ha a rendszerbe hiba csúszik, akár egy válással, akkor a rendszerben szakadás lesz, ami megmutatkozik majd a felmenők életében.

A válások száma növekszik ezért a szülői felelősség váláskor még jobban felerősödik. Szülőként egyformán felelősek vagyunk a gyermekekért, még akkor is, ha már nem élünk együtt. Szülőként nem léphetünk ki csak úgy a rendszerből, mert a szülői szerep örökre összeköti a két embert, még akkor is, ha nem szeretné. A gyermek egyformán szereti mind a két szülőt, hiszen, belőlük van. Gyermekként nem tudja eldönteni, melyik szülő jobb vagy nem. Nem várható el tőle, hogy bármelyik szülőt előbbre helyezze a másiknál, ezért próbál egyensúlyra törekedni, mert különben árulást követne el saját szüleivel szemben.

Szülők sorsa a szülőé és nem a gyereké, ezért a családi rendszer helyreállítása feladatunk, hogy mind azok amik már egyszer megtörténtek ne ismétlődhessenek meg.  Ehhez ad segítséget Hellinger által magalkotott Családállítás.