Varga Marianna Terápia

Terápia

Alapozó terápia - Mozgásfejlesztés - Varga Marianna

Alapozó terápia – Mozgásfejlesztés

Dr. Marton Dévényi Éva nevéhez fűződik a terápia kifejlesztése, mely Delacato módszerére alapoz. Ez a motoszenzoros terápia az idegrendszeri érést segíti elő.
 
Az ember fejlődéstani mozgássorozatát veszi alapul. A foglalkozásokon nagy hangsúlyt kap ezeknek a mozgásoknak gyakorlása, újratanulása. A hatása, amelynek lényegi elemei a gyakorlatok nagy elemszáma és a hetente legalább kétszer 1 órában gyakorlásra kerülő mozgásformák újraindítják, úgy mond „belökik” az agy fejlődését.
 
A terápia és a fejlesztés meghatározása egy mozgásfelméréssel kezdődik. A felmérés után egy előre meghatározott feladatsorral történik a mozgásfejlesztés.

Delacato-féle komplex mozgásfejlesztés - Varga Marianna

Delacato-féle komplex mozgásfejlesztés

A módszert Carl Henry Delacato neurológus fejlesztett ki, Magyarországon Kulcsár Mihályné nevéhez fűződik az elemi mozgásokon alapuló mozgásfejlesztés.
 
A módszer azt mondja, hogy az idegrendszer és a mozgás fejlődése között szoros összefüggés van. Ha a mozgásfejlődés egyes szakaszai kimaradnak, vagy az adott mozgásforma nem rögzül megfelelően az idegrendszerben, akkor az ehhez kapcsolódó agyi központok nem fognak megfelelően kifejlődni, egymáshoz integrálódni, differenciálódni.
 
Delacato nézete szerint, a mozgás mindennek az alapja, és ha a fejlődés során eltérés következik be, akkor az agyi rendszerek nem fognak integrált módon működni, mely a későbbiek során tanulási,- magatartásbeli,- és viselkedészavarokat okozhatnak. A módszer lényege, hogy azok a gyermekek, akik az érésben lemaradtak, a mozgás segítségével újraélhetik a korábbi szakaszokat, így lemaradásukat behozhatják.
 
A felmérés után egy előre meghatározott feladatsorral történik a gyermek fejlesztése.