Nagymozgások fejlesztése

Kutatások és megfigyelések bizonyították, hogy a gyermek mozgásfejlődése kapcsolatban áll az idegrendszer fejlődésével, érésével. Ez azt jelenti, hogy nagy szükség van arra, hogy a gyermek a mozgás valamennyi szakaszát megtapasztalja, kipróbálja és begyakorolja, mert ellenkező esetben problémák merülhetnek fel. Később lehet nehezebben tud majd megtanulni beszélni, a koncentrációs képessége nem alakul ki megfelelően, viselkedési, magatartásbeli zavarok, problémák adódhatnak, sőt az írás, olvasás elsajátítása sem mehet zökkenőmentesen, vagy egyéb tanulási nehézségek jelentkezhetnek.

Sokszor halljuk azt a szülőtől, hogy gyermeke egyáltalán nem kúszott, mászott, amint fel tudta húzni magát, mindjárt járni akart. Ez nem feltétlenül jó, de tenni ellene nem lehet. Előfordul az is hogy a gyerek már 15-16 hónapos és még mindig mászik, nem akar járni.

Otthon is végeztethetünk olyan feladatokat a gyermekünkkel, amely játékos formában fejleszti az agyféltekék együttműködését, érleli, fejleszti az idegrendszert.

Elég egy szoba, ahol akadálypályát alakíthatunk ki székekből, asztalból ezek alatt, között lelkesen kúszhat, mászhat. Remek fejlesztő játék az Erre csörög a dió amikor bekötjük a kicsi szemét és hallás után kell tájékozódnia. Figyeljünk a térbeli tájékozódásra is, hogy a gyerkőc tisztában legyen a jobbra, balra, fölött, mögött, előre, hátra, mellett kifejezések értelmével. A törpe –  óriás, a pók – rákjárás nemcsak szórakoztató, hanem fejlesztő is. Az egyensúlyérzéket javítja, ha valamilyen szegély mentén kell végigjárni egyenletesen, de az ugróiskola is szuper fejlesztő játék.