Mozgásfejlődés 3-5 éves kor között

Mozgásfejlődés 3-5 éves kor között

Óvodáskorban a gyermek gondolkodását nagyban befolyásolják az érzelmek, tárgyilagosságra még nem képes minden szituációban. Két dolog jellemzi az utánzás és az önállóságra törekvés. Cselekvéseiben egyre kitartóbb különösen, ha kellőképpen motivált. Óvodáskorrra normál esetben minden alapvető mozgást megtanult és a szükséges funkcionális ideg és – izomrendszeri alapok kialakultak, mozgásszabályozása megfelelően működik.

Ebben a korban a legfontosabb új mozgások : egyre biztosabb váltott lábú lépcsőzés, szökdelés 1 és 2 lábon helyben és haladással, felugrások-leugrások, labdát egyre biztonságosabban kezeli (elkapások, dobások, labdavezetés) bukfenc, hinta, csúszda, mászóka használat is egyre biztosabb.

Fejlesztési lehetőségek: ugróiskola, mérleghinta, csúszda, kerékpár.

Egyre nagyobb önállóságra törekvése miatt szívesen ugrik le számára nem biztonságos magasságokból, ezért fontos, hogy mindig hívjuk fel a figyelmét a veszélyekre, mutassuk be a biztonságos fogásmódokat, de mindig legyünk a közelében, hogy ne érje balesett. Nagyon fontos hogy megismerje képességeit, önmagát és kipróbálhassa magát különböző helyzetekben.